Geen preek over het nut van de helm, heel wat websites en artikels hebben dat verhaal al uitgebreid gedaan en zoals eerder gemeld, is in onze club het gebruik van de helm verplicht. We staan wel even stil bij de helmkeuze. Misschien ben je een beginnende skater of  misschien houd je je graag bezig met tricks, vooral in deze gevallen zal je achteruitvallen.

Je kiest dus maar beter een helm die hiermee rekening houdt, want bij een fietshelm wil dat al wel eens tegenvallen. Veel fietshelmen hebben een staartvorm naar achteren toe. Dit is voor de aerodynamica en de een heeft het al wat meer dan de ander. Studies wijzen echter uit dat deze staart extra gevaarlijk kan zijn bij een val achteruit. Het zou bovendien ook een draaiing van de helm geven waardoor er meer impact op de zijkant van het hoofd kan komen. Deze helm kies je dus beter niet:

Gelukkig zijn de meeste moderne fietshelmen al wat minder van een ‘staart’ voorzien:

De meest aangewezen helm voor beginners en recreatieskaters blijft echter wel de klassieke ‘pothelm’, of skatehelm.

Geen nood, ze bestaan ook met bolletjes, bloemetjes en andere fleurige modellen.

De ‘pothelm’ zie je niet zo vaak bij speedskaters, er is in deze discipline dan ook minder risico op achteruit vallen. De moderne helmen die hier gebruikt worden zijn aerodynamisch, maar het staartje is ondermeer bij Powerslide bijna verdwenen.

Kijk bij je keuze ook best even na of de helm ‘multi-impact’ is. Gekeurde skateboardhelmen zijn doorgaans multi-impact, fietshelmen zijn vaak ‘single-impact’ en hoor je na elke val weg te gooien.

Tot slot benadrukken we graag ook dat de helm perfect moet aanpassen en perfect moet aangesnoerd zijn. Let op de mousse in de helm, als deze versleten is dan is het ook tijd om even te shoppen.

Info:

http://www.helmets.org

http://mipshelmet.com/find-a-helmet

http://healthyliving.azcentral.com/can-use-bicycle-helmet-rollerblade-with-16303.html

http://www.voorkomblessures.nl/