Welke zijn de beste skates voor mij, is een vraag die we dagelijks krijgen. Het antwoord ligt voor de hand: alles hangt af van wat je wil doen. 

Hierbij een overzicht van merken, winkels en skates en vooral ook de dingen waarmee je moet rekening houden bij het aankopen van skates.

Eerst en vooral enkele goede merken:

  • Seba (ik heb er nog geen slechte tegengekomen, maar de nieuwste collectie heeft veel toeters&bellen)
  • Rollerblade (pas op voor oude stock en ook voor piraatversies als ‘Rollerskate’ etc. Het merk zelf is op zich dik ok)
  • Fila (pas op voor oude stock en goedkope modellen met o.a. niet uitwisselbare frames. Het merk heeft verder ook wel topmodellen)
  • K2 (heeft vaak ook wat voor de bredere voet)
  • Powerslide (er bestaan goedkopere comfortabele modellen die je snel kapot kunt krijgen, maar er is ook quality stuff. Powerslide maakte ook een copie van de Seba Urban die je bij Decathlon kunt vinden, met Trinity onderstel)

Nieuwkomers:

  • FR skates (verderzetting van de klassieke Seba Urban, meer uitleg lees je hier)
  • Oxello MF500 (Oxello’s ken ik als skates die makkelijk kapot plooien, de MF500 is de eerste waarover ik nog niet hoorde klagen. Het lijkt op de Seba Urban en soortgenoten maar de prijs is wel merkwaardig laag.

Wat je best ook in het oog houdt is of wisselstukken mogelijk zijn. Is het een skate met standaardframe? Zoja, dan zou je later nog een ander frame kunnen kopen of het betekent minstens dat je waarschijnlijk makkelijker wisselstukken zult vinden.

 

Dit is een voorbeeld van een klassiek frame (meest voorkomend)

Eén hechtingsvijs vooraan en ééntje achteraan telkens op een plateau van de boot tegen een plateau van het frame, het frameplateau is achteraan een beetje hoger.

Een variante die alleen bij Powerslide bestaat is het ‘Trinity’-frame dat 2 vijzen vooraan gebruikt waardoor de teen wat lager kan blijven.

Een derde standaard is UFS frame. Dit frame komt uit de wereld van ‘aggressiv’ skates (voor in het skatepark) en hier zitten de hechtingspunten vooraan en achteraan op dezelfde hoogte. Het hiel gevoel heb je hier niet of het komt uit de boot. Deze frames kwamen oorspronkelijk alleen uit voor kleine wieltjes maar de laatste tijd vind je ook meer grote wielen.

 

 

Aan te raden winkels:

  • Sportservice (Michel Segers) in Dessel : Maak best afspraak met Michel zelf. In de winkel kan je skates aandoen en er is plaats om ermee rond te rijden
  • Dims Destelbergen: was eeuwig en tweedagen de hofleverancier van de meeste competitieskaters, maar doet uitverkoop
  • SlidingTiger Gent: Mij onbekend, maar ik ken veel volk dat er al goede merken heeft gekocht.

 

  • Online: als je gratis kunt terugsturen (Zalando) dan is dat een optie, maar je kunt niet terugvallen op enige service.
  • Decathlon: goede garantieservice, maar ik vrees dat je amper persoonlijk gaat kunnen geholpen worden.

Tot slot nog even meegeven dat ik me beperkte tot recreatieve inlineskates. Als je ambities hebt in competitie dan kun je ook speedskates overwegen (in het ‘Vlaams’ ook skeelers genoemd):

Bij deze skates is de enkel niet gesteund. Dat maakt het rijden technisch moeilijker, maar deze “racewagens” zijn de ‘must haves’ voor competitierenners.

Ook Quad skates vind je niet in het lijstje terug. De quad is de naam voor het aloude ‘rolschaats’ model van skaten (niet ‘in lijn’) dat ook nog vandaag zijn plaatsje kent. Niet ideaal voor op de weg, maar perfect voor kunstjes.